Wat is koudgeperste arganolie

Wat is koudgeperste arganolie

Officieel is een koudgeperste arganolie op maximaal 60 graden geperst (vergelijkbaar met gepasteuriseerde melk, versus gesteriliseerde melk). Uit ervaring (bij bezoeken aan een aantal fabrikanten) hebben we de perskop vaak op 80 of 100 graden zien staan. Dit heeft als gevolg een “dunnere” olie die of wat geroosterd ruikt of geen natuurlijke decente notengeur meer heeft. De arganolie van Abgur wordt bij Max. 40 graden geperst. Onze culinaire arganolie heeft een percentage vitamine E (vooral Gamma tocopherol) van maar liefst 750 mg. Dit is zowat het uiterst haalbare bij arganolie.

Een echt koudgeperste cosmetische arganolie herkent u aan een “dikke” structuur van de olie die snel tot zeer snel in de huid intrekt en niet “op de huid” blijft liggen. Is het laatste het geval of lijkt de olie “erg dun” dan is de olie waarschijnlijk gemengd met een goedkopere olie, zoals olijfolie hazelnootolie of nog erger zonnebloemolie of is deze warm geperst of zelf mogelijk chemisch geëxtraheerd.

Net als bij een goede olijfolie of wijn is het van groot belang dat de beste noten worden gebruikt, dat het verwijderen van de “bast” en het drogen zorgvuldig en op een schone wijze gebeurt en dat na het openen van de noot (het kraken> nog altijd manueel, met een steen door berbervrouwen) de zaden worden geselecteerd (vreemde materialen, stukjes bast verwijderen) en koud persen binnen 24 uur. Abgur heeft in het kader van het ontwikkelingsproject (meer in onze volgende nieuwsbrief) gezorgd voor opleiding en roestvrijstalen vaten voor het opvangen van de olie. Het hele traject van oogst tot persen en transport wordt zorgvuldig gecontroleerd door Abgur medewerkers in Marokko. Na lokaal filteren wordt de cosmetische olie in Europa nog eens gefilterd, eenvoudigweg omdat de technieken en gebruikte filters in Marokko onvoldoende fijn zijn.

Afvullen gebeurt in Frankrijk conform de hoge Europese eisen in donkere flessen om vroegtijdige oxidatie zoveel mogelijk tegen te gaan. De flessen worden na het afvullen ook verzegeld door een eenmalige sluitdop of een zegel bij grotere flessen. Daarmee weet de consument dat hij met een origineel afgevuld product te maken heeft. Voor enkele (culinaire) flessen wordt zelfs een speciaal glas uit Zwitserland gebruikt dat aantoonbaar meer licht absorbeert met een “air Lock” systeem. Deze arganolie is het certificaat Cosmebio.

bron: Gezonder.nu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s