Waaraan herkent u dat u pure koudgeperste arganolie koopt?

Hierbij geven wij u wat tips waar u op kunt letten bij het aankopen pure arganolie.

Herkomst van de arganolie
De herkomst is belangrijk van de argannoten en of de olie lokaal wordt geperst en geproduceerd. U koopt ook het liefst een fles wijn van een goed domein die dan het liefst op het domein is geperst en gebotteld. Dit is met olijfolie en arganolie niet anders. De herkomst en behandeling van de argannoten levert wel degelijk smaak en kwaliteitsverschillen op. In gebieden waar zorgvuldig de juiste noten worden geraapt leveren een betere kwaliteit. Cosmetische arganolie is licht tot diepgeel en heeft een nootachtige geur. Is de olie vrijwel geurloos, dan is deze waarschijnlijk gemengd met een andere goedkope olie, verhit of chemisch behandeld of geextraheerd. Cosmetische arganolie mag niet “geroosterd” ruiken, omdat dan mogelijk geroosterde argannoten zijn gebruikt of de perskop te veel is verhit.  Helaas komt het in de praktijk vaak voor dat uit winstbejag de “koudoliepers” op meer dan 90 graden wordt ingesteld om zo meer olie te winnen. Tot 60 graden mag de term koude persing worden gebruikt. Beter is echter een maimale temperatuur van 40 graden

Het openen van de argannoten wordt nog steeds handmatig gedaan door berbervrouwen, vaak in collectieven Dit zou in Europa onbetaalbaar zijn, omdat ca 8 werkuren nodig zijn om 30kg te openen, voor 1 L argan olie. Er zijn geen machines die dit werk kunnen overnemen en daarbij verschaft het werk en inkomen voor duizenden vrouwen. Voor de beste kwaliteit olie moeten de zaden bij voorkeur binnen 24 uur worden geperst.  Het is van belang dat de olie zo snel mogelijk  in vaten met een zuurstofslot worden afgevuld om de invloed van oxidatie  te minimaliseren. Na ca 2 weken kan de olie worden gedecanteerd en gefilterd en afgevuld worden op fles.

Koude Persing voor cosmetische arganolie essentieel
De beste cosmetische arganolie is koudgeperst. Traditineel werd in Marokko alleen handgeperste arganolie gemaakt en was er feitelijk geen verschil tussen culinaire en cosmetische arganolie omdat voor het persen in een maalsteen de argannoten altijd licht geroosterd moeten worden. De meeste koudoliepersen zijn van Duitse makelij en de pulp die overblijft bij het persen stolt tot droge staafjes. Dit restproduct wordt gebruikt als rijke diervoeding of gemalen tot poeder voor bijvoorbeeld cremes of scrubs. Over het algemeen geldt hoe kouder geperst hoe beter de natuurlijke ingrediënten worden behouden. Het verschil is te zien in de textuur van de olie. Als de olie warmer is geperst blijft de olie langer op de huid liggen en voelt vetter aan. Tegelijkertijd lijkt de olie “dunner” . Bij cosmetische arganolie worden de kernen niet geroosterd en zo blijven alle kostbare vitamines die goed zijn voor de huid optimaal aanwezig. Ook kan het percentage gamma tocopherol de belangrijkste antioxidant met zeker 20% afnemen bij een warmere persing. Op labels van arganolie vindt je percentages tocopherol/Vitamine E van 50mg tot 75 mg voor de premium kwaliteit.

Bij culinaire arganolie worden de zaden eerst licht geroosterd en dan bij zo snel mogelijk koud geperst voor een optimale versheid en behoud van werkzame stoffen.

Ecocert Keurmerk

Instituten als Ecocert controleren de herkomst van de oogst en productie- en verpakkingsmethode. Een importeur in Europa heeft de plicht om een biologisch product via gecontroleerde kanalen te importeren en hier alsnog te certificeren bij instituten als Ecocert of Cosmebio. Vaak wordt slechts verwezen naar een Marokkaans certificaat van een collectief dat hier geen enkele waarde heeft ( en vaak bovendien een totaal andere merknaam voert). Het Ecocert logo mag dan ook niet worden gebruikt in dit geval. Helaas wordt er bijna niet gecontroleerd door Ecocert en hebben voldoen een groot aantal bedrijven niet aan de plicht om de producten hier te registreren en te certificeren. Als consument loopt u het risico een niet puur of onveilig product te kopen dat dan misschien maar enkele euro’s geodkoper is. Tevens zal een aanbieder van een niet geregistreerd product zich niet kunnen verzekeren voor eventuele schade als gevolg van het gebruik van een product van buiten de EU. Bij Cosmebio is alles veel overzichtelijker omdat u als consument op de website kunt nazien of het product een biokeurmerk heeft. Daarnaast kijkt Csomebio ook of er een eerlijke handelsketen wordt nagestreefd, bij het gewone Ecocert certificaat is er geen controle op fair trade praktijken. Het niet registreren en verhandelen van een product dat buiten Europa komt is overigens een economisch delict

Het is raadzaam om in twijfelgevallen te vragen naar een kopie van het certificaat te vragen of gepubliceerde certicaten op websites goed te bekijken (geldigheid, naam/merk van het product).

EG Novel Food verordening
Om u als consument te beschermen heeft de EG de zogenaamde Novel Food verordening voor “nieuwe voedselwaren” die ook van toepassing is voor culinaire arganolie. Officieel mogen alleen producten die zijn geregistreerd worden geïmporteerd. Het is een waarborg dat tijdens de productie geen schadelijke stoffen worden toegevoegd of zijn ontstaan tijdens het productieproces. Omdat voor de culinaire olie de zaden worden geroosterd, moet dat een gecontroleerd proces zijn, met andere woorden de zaden mogen niet te donker worden gebrand. Het gezondst en smakelijkst is een culinaire arganolie van lichtgeroosterde argannoten.

Lot nummer en houdbaarheidsdatum
Lotnummers zijn noodzaklijk voor traceerbaarheid. Ecocert en andere officiële Biokeurmerken verlangen dit ook. Naast dit nummer wilt u natuurlijk ook weten wanneer de olie is geproduceerd en tot hoe lang deze houdbaar is. Het logo met dekseltje open verwijst naar de houdbaarheid na het openen van het potje in maanden. Mechanisch koudgeperste arganolie is normaal ca. 24 maanden houdbaar en wat langer naarmate een donkere fles gebruikt is zelfs speciaal glas. Na opening adviseren we de olie binnen 12 maanden te gebruiken en te bewaren op een donkere en niet te warme plaats, van tenminste 7 graden (dus niet in de de koelkast ).  Als er geen Lotnummer, productie en houdbaarheidsdatum opstaan, loopt u het risico dat u een product koopt dat niet vers of oorspronkelijk is

De officiële INCI code van arganolie is Argania Spinosa. Op alle cosmetische en culinaire producten hoort een INCI code of samenstelling te staan. In de pure arganolie kan dus alleen maar 1 ingrediënt voorkomen.

BRON: GEZONDER.NU

12 Comments

 1. Ik heb pas bij webcosmetics.nl arganolie besteld. Deze zit in in doorzichtig flesje en is geurloos. Er zit wel een etiket op met de houdbaarheidduur.Ik heb hiervoor 8,99 betaald voor 100 ml. excl. btw. Als ik bovenstaande lees
  heb ik dus niet de echte? Graag Uw mening.

  1. Beste heer Bruijnaers,

   Bedankt voor uw reactie. Het is niet zo eenvoudig om in te schatten of het echte arganolie betreft. Koudgeperste pure arganolie is zeker niet geurloos, maar het is mogelijk om de geur te verwijderen (vrijwel geheel) door de olie dmv actieve koolstof te filteren. We vermoeden dat bij een dergelijk filterproces ook andere stoffen verloren kunnen gaan. Daarbij komen er door deze filterstap extra kosten bij hetgeen niet in overeenstemming is met de uitzonderlijke lage prijs. Het is trouwens zo dat de nootachtige geur van arganolie op de huid na ca 10 tot 15 minuten verdwijnt en dus op de huid geen geur achterlaat.De grondstoffen (argannoten) zijn de laatste 12 maanden met tenminste 30% gestegen in kosten en u zult ook zien dat gekeurde en gecertificeerde producten eerder in rond de 25-30 Euro per 100ml kosten. Door op een hoge temperatuur te persen komt er veel meer olie vrij uit de noten en zal de geur ook duidelijk veranderen in ofwel zurig of een beetje geroosterd en zal de olie eerder “waterig” overkomen en gaan er veel waardevolle stoffen en vitaminen verloren. Pure arganolie moet eigenlijk vrijwel direct worden opgenomen door de huid. Kies voor een olie met een Europees Bio keurmerk

  2. Beste Mevrouw, Mijnheer Yusra,

   Dank u voor uw reactie. Ook in marokko wordt er vaak een gemengd product verkocht, zeker op de souks en zelfs in apotheken. De beste garantie is om arganolie direct bij een collectief te kopen. U betaalt er echter vrijwel hetzelfde bedrag als hier in Nederland voor een goede gecertificeerde olie. Arganolie ruikt in ieder geval niet naar olijfolie, dus de kans is groot dat het gemengd is. Indien u olie hier koopt let dan op een geldig Biocertificaat zoals Ecocert, Cosmebio of een ander Europees biocertificaat. Indien leveranciers hier het product afvullen of in een andere verpakking stoppen met een andere naam is het ook moeilijk te traceren of u nog met een puur product te maken heeft. We keurmerken schrijven namelijk voor dat het product dan hier ook geregistreerd moet worden met een keurmerk. Onze nieuwe “Abgur” cosmetische arganolie is in Marokko Ecocert geceertificeerd bij de collectieven en in frankrijk gekeurd door Cosmebio , ook een Europees erkend Biokeurmerk. Elke fles wordt na het afvullen verzegeld en er is een strenge periodieke controle. Onze Culinaire arganolie heeft zowel het Ecocert als het Duitse EKO keurmerk.

 2. Als de “cosmetische” arganolie een beetje naar olijfolie ruikt of een andere wil het dan ook zeggen dat ik niet echt is. Ik ben net terug van Marokko en heb daar zogezegd pure arganolie gekocht, maar iedereen zegt me dat dit niet echt is.

 3. Ik heb onlangs Arganolie gekocht en die man zei dat het 100% arganolie uit Marokko is. Dat geloof ik ook wel, alleen heeft het een “geroosterde noten” geur. Waarom mag het geen “geroosterde” geur hebben vraag ik me af? Wat is er dan precies mee gebeurd en wat voor gevolgen heeft het eventueel voor de werking?

  1. Beste Cindy, dank voor je reactie op onze blog. Uit ervaring weten we dat de roosterde noten geur als culinair wordt verkocht. De kernen worden geroosterd en dan zo geperst. Op zich is het niet slecht voor de huid, maar voelt veel vettiger aan als de cosmetische arganolie waarvan de kernen niet geroosterd zijn en een lichte amandelgeur hebben. En als het een traditioneel handgeperste olie betreft dan is deze altijd geroosterd. Ik hoop dat ik je vraag hiermee beantwoord hebt, zo niet dan hoor ik graag.
   Met vriendelijke groeten,
   Gezonder.nu

  1. Beste Aicha,
   Bedankt voor je vraag. Traditioneel werd er door de berbers in Marokko alleen handgeperste arganolie gemaakt. Om handgeperste arganolie te kunnen maken, worden de arganzaden altijd eerst geroosterd, omdat anders de maalsteen versmeert en persen niet mogelijk is. Deze handgeperste olie werd zowel cosmetisch als culinair gebruikt. In zoverre kun je inderdaad culinaire arganolie op je huid smeren. Door de komst van de koudoliepers (een machinale pers die via een schroef de olie uit de zaden perst) kan er nu ook argan olie worden geperst zonder de zaden eerst te roosteren. Als dit op een goede manier gebeurt, zonder de perskop echt veel te verhitten, heeft de olie een betere structuur voor de huid en ruikt aanzienlijk minder (niet de dominante nootgeur) en trekt sneller in de huid. Vaak (vanwege winstbejag) wordt de perskop op een te hoge temperatuur gezet (meer dan 60 graden tot wel 100 graden) of worden de resten na het persen nog eens geperst en dan krijgt de cosmetische “koud” geperste olie een sterkere nootgeur, wordt dunner van structuur, trekt minder snel in en heeft dan minder waardevolle stoffen. De cosmetische arganolie van Abgur is bij maximaal 40 graden geperst en dus een echt koude persing (60 graden is toegestaan bij een koude persing). Daardoor ruikt de olie aangenamer en kan hel dun worden aangebracht en blijft niet op de huid liggen. Een arganolie die al langer ligt kan ranzig worden en zou ik al zeker niet op de huid smeren of culinair gebruiken. De vitaminen en waardevolle stoffen gaan achteruit nadat een olie meer dan een jaar oud is en zeker indien deze in heldere flessen of PET is verpakt. Een donkere (best vrijwel ondoorzichtige) fles houdt de olie en ingrediënten langer goed, kan meer dan 2 maanden in houdbaarheid schelen.

 4. Goedenmiddag.. ik wil graag pure arganolie kopen.. kwam op deze blog.. (van aantal jaartjes geleden) is inmiddels al bekend waar je pure arganolie kunt kopen? Je wordt echt overspoeld met olies.. maar of deze nu echt zijn?? Graag hoor ik van jullie.
  Gr jo

  1. Beste Jo,

   Gelukkig is de situatie op de markt iets verbeterd, doordat instanties als Ecocert strenger zijn gaan controleren op misbruik. Een biokeurmerk als Ecocert of Cosmebio garandeert alleen dat het product voor tenminste 95% biologisch is, maar eigenlijk zegt het niets over de kwaliteit. Net als bij olijfolie zijn de verschillen groot door de manier van persen en de kwaliteit en versheid van de arganamandelen die geperst worden. Ga voor de gegarandeerd koude persing en bij voorkeur voor een product dat in Europa deugdelijk getest is zoals het merk Abgur. Kijk ook naar de condities van een aanbieder zoals het webshopkeurmerk en niet goed geld terug garantie.

 5. Ik heb onlangs arganolie gekocht bij De Tuinen van het merk MiaFlora.
  Mia Flora Moroccan Argan Oil (59 ml).
  Kunt u mij informeren of dit goede kwaliteit is?

  1. Beste Bertie,

   Bedankt voor je bericht. Ik kan helaas geen oordeel geven of dit goede kwaliteit arganolie is. Het is goed dat een donker glazen flesje wordt gebruikt dat zorgt voor een beter behoud en langere versheid, maar natuurlijk gaat het om de arganolie zelf. Staat er een INCI code op met als enig ingredient ” Argania spinosa oil ” ? Wat zorgelijk is, is de tekst op de website van de tuinen: ” Uitsluitend voor uitwendig gebruik. Vermijd contact met de ogen. Niet gebruiken bij open of geïrriteerde huid. Stop het gebruik als er overgevoeligheidsreacties optreden. Buiten bereik van kinderen bewaren. Donker en afgesloten bewaren. Niet gebruiken als de sluiting gebroken of beschadigd is. Geschikt voor vegetariërs en veganisten.” Pure koudgeperste arganolie is namelijk niet anders dan culinaire arganolie behalve dat de zaden bij culinaire arganolie eerst licht geroosterd worden en kan ook zonder probleem zelfs worden geconsumeerd. Is een olie chemisch gewonnen/geextraheerd dan is dat natuurlijk een ander verhaal. Pure koudgeperste arganolie is juist als een van de weinige verzorgingsproducten geschikt voor de geirriteerde huid (tenslotte een product dat je zelfs kunt innemen) en daarom begrijp de productinformatie niet en is er reden om voorzichtig te zijn. Mijn advies is: koop een product in een donkere fles met een aantoonbaar en controleerbaar bio certificaat, ga niet voor de producten die 50% van een regulier product kosten, dan weet je bijna zeker dat er van fair trade of een fatsoenlijke prijs voor de lokale bevolking en berbers niets over blijft. Kijk of de olie dik aanvoelt, niet verbrandt ruikt en niet te zurig en snel in de huid intrekt. Van nature ruikt arganolie wat nootachtig en is geel van kleur (niet te licht, niet te donker). Een gesealde dop is een voordeel, dan weet je dat het af fabriek gesealed is, kijk of er een Europese importeur vermeldt staat, zodat u geen ongeregistreed product koopt met alle risico’s van dien. Het Cosmebio biokeurmerk is zeer betrouwbaar zeker omdat je via de cosmebio website kunt cotroleren of de fabrikant inderdaad gecertificeerd is. Koop anders eene enkele proefflesje bij enkele betrouwbare (web)winkels en vergelijk de kwaliteit. Je zult zien dat de verschillen net zo groot zijn als bij olijfolie! Pure Arganolie is een kostbaar en mooi product en zuinig in gebruik en combinaties met cactusvijgolie maken het product nog effectiver. Goedkoop is hier vaak duurkoop

   Met vriendelijke groet
   Carola

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s