Gezonder’s Weblog


Avocado olie uit Chili, pure omega 3

Chili, de meest zuidelijke landen van de wereld, heeft een indrukwekkende verscheidenheid van de natuurlijke kenmerken en de klimatologische omstandigheden. De wereld van de droogste woestijn – de Atacama – is te vinden in het noorden.

De centrale zone wordt gekenmerkt door haar mediterrane klimaat, leidt in het Chileense Lake District en een land van bossen en bergen stromen, voordat eindelijk het bereiken van de Chileense Patagonië.  Het is in de centrale zone, waar avocado’s en andere vruchten worden geteeld worden vervolgens wereldwijd geëxporteerd.   Op een korte afstand van het Andes gebergte, in een oud landgoed adobe huis, een zorgvuldige selectie is gemaakt van de beste avocado’s geplukt om hun olie.

Met behulp van lokaal gekweekte fruit, de eerste fase omvat het selecteren van rijpe avocado’s geacht te zijn bij uitstek geschikt voor de verwerking van olie. De pulp van het vruchtvlees wordt gescheiden van de kernen. Het vruchtvlees van de avocado bevat ongeveer 10% olie.

Slechts mechanische middelen worden gebruikt voor het uitlezen van de olie, met een strenge controle op temperatuur te allen tijde. In de volgende fase, een centrifuge scheidt de olie uit de rest van de vrucht.

Resultaat is een zuivere, extra Virgin olie van het vruchtvlees van de avocado. Het uiteindelijke resultaat van het hele proces is dat er een 100% pure olie gemaakt wordt. Met een prachtige emerald groene kleur en een krachtige maar toch fruitige avocado smaak. Avocado olie staat bekend om zijn enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Met vitamine E, Omega 3 en antioxidanten. Avocado olie is helpt bij een cholesterol verlagend dieet. Avocado  olie is ook een van de weinige olie die een enorm hittepunt kunt hebben, n.l.  255 graden Celsius. Hierbij is deze olie een gezonde keuze voor het bakken van vlees en vis en aardappelen of voor bij de barbecue.

Avocado olie bevat een ideale combinatie van vitaminen, antioxidanten en essentiële vetzuren.  Omega 3. Haar verfijnde smaak met zachte aroma’s van vers geplukte avocado’s, haar delicate nootsmaak en de fraaie emerald groene kleur maken deze olie tot een ideale basis voor saladedressings en om gekookte groeten te verfijnen. Doordat deze olie op hoge temperaturen kan worden gebruikt (verhitpunt  255 graden!), is de olie de natuurlijke en gezonde keuze voor het bakken van vlees en vis en aardappelen of voor bij de barbecue. De olie geeft een uitzonderlijk lekkere smaak aan uw gerechten en kan spaarzaam worden gebruikt.

Wat zijn Omega 3 vetzuren:

Er wordt gezegd dat Omega 3 vetzuren kinderen met leerproblemen en ouderen met artritis  kunnen helpen. Omega 3 vetzuren behoren tot de goede vetten. Omega 3 is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur (EOV). Deze vetzuren zijn beter voor het hart en kunnen de hoeveelheid cholesterol in het bloed helpen te verlagen. Ook kunnen deze EOV vetten helpen bij ontstekingen en stemmingsstoornissen. Ook is het goed om kinderen met ADHD meer omega 3 bevatten producten te geven om dit te onderdrukken. Omega 3 zou ook helpen bij beter te zien. bij tekort kan men wazig zien en erg gevoelig zijn voor het licht. Verder is omega 3 ook erg goed voor de huid. Regelmatige inname van omega 3 kan helpen deze eczeem, droge huid, dof haar. Avocado olie is bijna een pure omega 3 vetzuur.

BRON: GEZONDER.NU

Waaraan herkent u dat u pure koudgeperste arganolie koopt?

Hierbij geven wij u wat tips waar u op kunt letten bij het aankopen pure arganolie.

Herkomst van de arganolie
De herkomst is belangrijk van de argannoten en of de olie lokaal wordt geperst en geproduceerd. U koopt ook het liefst een fles wijn van een goed domein die dan het liefst op het domein is geperst en gebotteld. Dit is met olijfolie en arganolie niet anders. De herkomst en behandeling van de argannoten levert wel degelijk smaak en kwaliteitsverschillen op. In gebieden waar zorgvuldig de juiste noten worden geraapt leveren een betere kwaliteit. Cosmetische arganolie is licht tot diepgeel en heeft een nootachtige geur. Is de olie vrijwel geurloos, dan is deze waarschijnlijk gemengd met een andere goedkope olie, verhit of chemisch behandeld of geextraheerd. Cosmetische arganolie mag niet “geroosterd” ruiken, omdat dan mogelijk geroosterde argannoten zijn gebruikt of de perskop te veel is verhit.  Helaas komt het in de praktijk vaak voor dat uit winstbejag de “koudoliepers” op meer dan 90 graden wordt ingesteld om zo meer olie te winnen. Tot 60 graden mag de term koude persing worden gebruikt. Beter is echter een maimale temperatuur van 40 graden

Het openen van de argannoten wordt nog steeds handmatig gedaan door berbervrouwen, vaak in collectieven Dit zou in Europa onbetaalbaar zijn, omdat ca 8 werkuren nodig zijn om 30kg te openen, voor 1 L argan olie. Er zijn geen machines die dit werk kunnen overnemen en daarbij verschaft het werk en inkomen voor duizenden vrouwen. Voor de beste kwaliteit olie moeten de zaden bij voorkeur binnen 24 uur worden geperst.  Het is van belang dat de olie zo snel mogelijk  in vaten met een zuurstofslot worden afgevuld om de invloed van oxidatie  te minimaliseren. Na ca 2 weken kan de olie worden gedecanteerd en gefilterd en afgevuld worden op fles.

Koude Persing voor cosmetische arganolie essentieel
De beste cosmetische arganolie is koudgeperst. Traditineel werd in Marokko alleen handgeperste arganolie gemaakt en was er feitelijk geen verschil tussen culinaire en cosmetische arganolie omdat voor het persen in een maalsteen de argannoten altijd licht geroosterd moeten worden. De meeste koudoliepersen zijn van Duitse makelij en de pulp die overblijft bij het persen stolt tot droge staafjes. Dit restproduct wordt gebruikt als rijke diervoeding of gemalen tot poeder voor bijvoorbeeld cremes of scrubs. Over het algemeen geldt hoe kouder geperst hoe beter de natuurlijke ingrediënten worden behouden. Het verschil is te zien in de textuur van de olie. Als de olie warmer is geperst blijft de olie langer op de huid liggen en voelt vetter aan. Tegelijkertijd lijkt de olie “dunner” . Bij cosmetische arganolie worden de kernen niet geroosterd en zo blijven alle kostbare vitamines die goed zijn voor de huid optimaal aanwezig. Ook kan het percentage gamma tocopherol de belangrijkste antioxidant met zeker 20% afnemen bij een warmere persing. Op labels van arganolie vindt je percentages tocopherol/Vitamine E van 50mg tot 75 mg voor de premium kwaliteit.

Bij culinaire arganolie worden de zaden eerst licht geroosterd en dan bij zo snel mogelijk koud geperst voor een optimale versheid en behoud van werkzame stoffen.

Ecocert Keurmerk

Instituten als Ecocert controleren de herkomst van de oogst en productie- en verpakkingsmethode. Een importeur in Europa heeft de plicht om een biologisch product via gecontroleerde kanalen te importeren en hier alsnog te certificeren bij instituten als Ecocert of Cosmebio. Vaak wordt slechts verwezen naar een Marokkaans certificaat van een collectief dat hier geen enkele waarde heeft ( en vaak bovendien een totaal andere merknaam voert). Het Ecocert logo mag dan ook niet worden gebruikt in dit geval. Helaas wordt er bijna niet gecontroleerd door Ecocert en hebben voldoen een groot aantal bedrijven niet aan de plicht om de producten hier te registreren en te certificeren. Als consument loopt u het risico een niet puur of onveilig product te kopen dat dan misschien maar enkele euro’s geodkoper is. Tevens zal een aanbieder van een niet geregistreerd product zich niet kunnen verzekeren voor eventuele schade als gevolg van het gebruik van een product van buiten de EU. Bij Cosmebio is alles veel overzichtelijker omdat u als consument op de website kunt nazien of het product een biokeurmerk heeft. Daarnaast kijkt Csomebio ook of er een eerlijke handelsketen wordt nagestreefd, bij het gewone Ecocert certificaat is er geen controle op fair trade praktijken. Het niet registreren en verhandelen van een product dat buiten Europa komt is overigens een economisch delict

Het is raadzaam om in twijfelgevallen te vragen naar een kopie van het certificaat te vragen of gepubliceerde certicaten op websites goed te bekijken (geldigheid, naam/merk van het product).

EG Novel Food verordening
Om u als consument te beschermen heeft de EG de zogenaamde Novel Food verordening voor “nieuwe voedselwaren” die ook van toepassing is voor culinaire arganolie. Officieel mogen alleen producten die zijn geregistreerd worden geïmporteerd. Het is een waarborg dat tijdens de productie geen schadelijke stoffen worden toegevoegd of zijn ontstaan tijdens het productieproces. Omdat voor de culinaire olie de zaden worden geroosterd, moet dat een gecontroleerd proces zijn, met andere woorden de zaden mogen niet te donker worden gebrand. Het gezondst en smakelijkst is een culinaire arganolie van lichtgeroosterde argannoten.

Lot nummer en houdbaarheidsdatum
Lotnummers zijn noodzaklijk voor traceerbaarheid. Ecocert en andere officiële Biokeurmerken verlangen dit ook. Naast dit nummer wilt u natuurlijk ook weten wanneer de olie is geproduceerd en tot hoe lang deze houdbaar is. Het logo met dekseltje open verwijst naar de houdbaarheid na het openen van het potje in maanden. Mechanisch koudgeperste arganolie is normaal ca. 24 maanden houdbaar en wat langer naarmate een donkere fles gebruikt is zelfs speciaal glas. Na opening adviseren we de olie binnen 12 maanden te gebruiken en te bewaren op een donkere en niet te warme plaats, van tenminste 7 graden (dus niet in de de koelkast ).  Als er geen Lotnummer, productie en houdbaarheidsdatum opstaan, loopt u het risico dat u een product koopt dat niet vers of oorspronkelijk is

De officiële INCI code van arganolie is Argania Spinosa. Op alle cosmetische en culinaire producten hoort een INCI code of samenstelling te staan. In de pure arganolie kan dus alleen maar 1 ingrediënt voorkomen.

BRON: GEZONDER.NU

Een bezoek aan DiarArgan Marokko.

Het was januari en erg koud. Ik keek erg naar uit om naar Marokko te gaan waar mijn arganolie producent DiarArgan gevestigd is. Van vorst naar + 25 graden, wat een verschil!  Het persoonlijk contact met het team van DiarArgan vind ik erg belangrijk. Het is intussen een behoorlijk bedrijf dat door de familie gerund wordt met ca 150 directe personeelsleden waarvan meer dan 90 % vrouwen. Indirect zijn er honderden vrouwen die een bestaan kunnen opbouwen door DiarArgan (via de collectieven waar de argannoten worden geopend en de berbervrouwen die argannoten verzamelen).

Daar aangekomen bleek dat de koning Mohammed in Agadir op bezoek was. De straten waren prachtig gesierd met vele Marokkaanse vlaggen, dieprood tegen de blauwe lucht en er was veel politie op de been, zeker een per 50 meter. Die bleven gewoon in dienst zelfs als de koning in zijn paleis vertroefde. Ik bezoek Marokko zeker 1 een keer per jaar om mijn producent te zien en een paar dagen er echt uit te zijn met heerlijke temperaturen.

DiarArgan exploiteert ook een prachtige SPA met de modernste apparatuur voor schoonheidsbehandelingen en waar traditionele berbermassages worden gedaan, uiteraard met alle producten van DiarArgan. Een geweldige ervaring telkens. Dan zijn er de gesprekken waarin we de klantenreacties terugkoppelen en nieuwe producten of samenstellingen bespreken. Zo is bijvoorbeeld de gezichtscrème Baume Sensible ontstaan, doordat we veel klanten hebben met allergieën en een heel gevoelige huid. Overigens worden alle producten van DiarArgan in Frankrijk door laboratoria op allergieën en samenstelling getest, voordat ze in de handel komen. Deze controle en testen, samen met de ECOCERT certificering kosten jaarlijks vele duizenden Euro’s, maar geven u de garantie op een puur en veilig product.

Ook zijn we aan de hand van de zeer enthousiaste reacties over de figues de barbarie begonnen met de verkoop van pure cactusvijgolie (Opuntia)  wat door velen gebruikers ervan wordt ervaren als een “lichte facelift”

Binnenkort verschijnt er ook een tube lippencrème waar ook vaak om gevraagd werd. Het duurde wel even maar we hebben het voor elkaar. De tube komt binnenkort in onze collectie. DiarArgan is naast de arganolie verzorgingslijn ook druk bezig met een verzorgingslijn met arganolie en algen van de dode zee. Hierover binnenkort meer over.

BRON: GEZONDER.NU

Arganolie met aloë Vera en abrikozenolie, een heerlijk weldaad voor de huid en zintuigen.

Arganolie lichaamsverzorging is een combinatie van de 90% arganolie met aloë Vera , abrikozenolie en wortelextracten . Deze arganolie mix heeft een hoge gehalte carotenoïden die in de abrikozenolie zit. De huid wordt beschermd tegen UV-straling en afzettingen in de bloedvaten worden tegengegaan. Foliumzuur stimuleert de vernieuwing van cellen. Abrikozen zorgen voor een strakke huid en sterk haar.  De Aloë Vera zit vol met  proteïnen, vitaminen en mineralen en zorgt voor een extra vochtbalans  van de huid. De wortelextract zorgt voor een mooie glans en licht getinte huid.

Arganolie werkt verjongend, anti aging en zorgt dat de huid zacht en glad aanvoelt en alle verzorging krijgt die de huid nodig heeft. Argan olie stimuleert de bloedcirculatie. De extreme antioxidant Gamma Tocopherol die de  arganolie bevat,  wordt de huid beschermt u huid tegen vrije radicalen (vervuiling van buitenaf) en stimuleert  de celvernieuwing enorm, waardoor de huid weer snel soepel wordt en zacht wordt. Arganolie is een natuurlijk product en bevat geen schadelijke ingrediënten die wel gevonden worden in andere schoonheidsproducten.

Advies: gebruik deze arganolie lichaamsverzorging na het douchen of een scheutje in het bad doet ook wonderen voor uw huid.

BRON; GEZONDER.NU

Arganolie algemene informatie

Geschiedenis van Agadir: De Souss Vallei ten zuiden van Agadir is een gebied dat miljoenen jaar oud is. Dit deel van  Marokko is erg droog. Hier groeit de arganboom, de bron van een van de gezondste oliën ter wereld. Ook biedt de boom schaduw en zorgt voor voedsel voor de dieren. Bij het lange en intensieve productieproces van arganolie worden de restmaterialen na het persen gebruikt als een rijke voeding voor de geiten. In dit gebied  wonen Berberstammen die al honderden jaren ervaring hebben met het gebruik en het maken van arganolie.

De arganboom “Argania spinosa”:De arganboom (of ijzerboom) is een van de oudste bomen van de wereld. De boom kan wel 10 meter hoog worden en heeft een kroon met een spanwijdte tot 15 meter. Haar wortels kunnen wel tot 25 meter diep groeien om voldoende water te krijgen. De  takken zijn bedekt met dikke doornen waarvan alleen kamelen en geiten kunnen eten. De arganboom kan  meer dan 400 jaar oud worden.De arganvrucht: De arganvrucht is abrikoosvormig en bestaat uit 3 lagen:  Na de ruwe schil komt een schaal. Deze is tot 18 x harder dan een hazelnoot en wordt nog traditioneel met stenen geopend door berbervrouwen omdat dit machinaal niet mogelijk is. Uiteindelijk blijven ca. 3 amandelen over (de kern), waarvan de arganolie geperst wordt. De arganvrucht groeit 1 maal in de 2 jaar. Per volwassen boom kan er ongeveer 35 kilo argan vruchten geoogst worden waarvan uiteindelijk slechts 1 liter olie geperst kan worden.

De oogst: De arganvruchten worden vooral in de maanden juli t/m september geoogst. Het oogsten is simpel, wachten tot de vruchten vallen en dan rapen.  De boom kan niet geschud worden vanwege de lange doornen.

Het produceren van arganolie: Arganolie wordt ook het “goud van Marokko” genoemd, vanwege de kostbare wijze waarop het gemaakt wordt en omdat het ontzettend gezond is. Een uniek product voor cosmetisch en culinair gebruik. Het bevat het zeldzame Gamma Tocopherol, een veel effectievere antioxidant dan gewone vitamine E . Het openen en persen van de arganolie is van oudsher een vrouwenaangelegenheid. Zij maken de vruchten schoon en kraken de harde schaal om zo de kern er onbeschadigd uit te halen. Het persen geschiedt nu vooral met hoogwaardige koudoliepersen zonder toevoeging van water zodat de olie tot 24 maanden houdbaar is met een constante kwaliteit. Voor culinaire arganolie worden de kernen voor het persen eerst licht geroosterd om zo een delicate nootsmaak te krijgen.

Verantwoorde arganolie productie: De Arganie is een Bioreservaat en valt sinds 1998 onder de bescherming van de UNESCO. Hierdoor wordt het gebied beschermd tegen de voortschrijdende woestijn en blijft de eeuwenoude arganolie productie behouden. Het verschaft vrouwen een zelfstandig bestaan en mede door de collectieven draagt het bij aan de ontwikkeling en alfabetisering van het gebied. Er wordt niets weggegooid!

Wetenschappelijke studies tonen de goede eigenschappen van arganolie aan. De olie wordt het Goud van Marokko genoemd om meerdere reden. De bewerking ervan. De noten die 18 zo hard zijn als hazelnoten worden nog steeds met de hand door berbervrouwen gekraakt. Er is nog geen mogelijkheid om deze machinaal te kraken zonder de arganpitten te beschadigen.

Verder heeft arganolie hele goede eigenschappen.

Arganolie bevat meer dan 80 % onverzadigde vetzuren, waarvan ongeveer 37 % linolzuur, oliënezuur, palmitinezuur, stearinezuur en vitamine E. Arganolie is rijk aan antioxidanten. Antioxidanten beschermen ons tegen vrije radicalen, chemicaliën die in het lichaam worden gevormd als onderdeel van de stofwisseling en de bescherming tegen bacteriën en ontstekingsremmend werken en dus reumatische aandoening verzachten. Verder bevordert Arganolie celvernieuwing Arganolie zit boordevol met essentiële vetzuren en natuurlijke antioxidanten zoals het gamma Tocopherol. Hierdoor wordt het immuunsysteem versterkt geoptimaliseerd worden en kan de cholesterolspiegel dalen. Arganolie is een zeldzaam product dat geen bijwerkingen heeft en bijdraagt tot een betere gezondheid.

BRON: GEZONDER.NU